Μαζί

Πληροφορίες

  • Εκδοτικός Οίκος: εκδόσεις Καλέντη
  • ISBN: 978-960-219-281-8
  • Χρονολογία έκδοσης: 2013
  • Σελίδες: 160

Περίληψη

Ο Μύρων είναι το πιο μικροκαμωμένο παιδί όχι μόνο στην τάξη του αλλά και σε ολόκληρο το γυμνάσιο. Καθημερινά προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του, όπως και οι συμμαθητές του, από τη συμμορία των "Σκαθαριών" που βασανίζει τους πάντες στο σχολείο, αλλά κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους. Ο αρχηγός τους, ο Παμίνος, έχει μεγάλα σχέδια, θέλει να επιβληθεί και έξω από το σχολείο, στη γειτονιά, στη συνοικία και σε ολόκληρη την πόλη. Όμως η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, της Λούνα, θα γίνει η αρχή για ν' αλλάξουν όλα...

Το νέο μυθιστόρημα για εφήβους (10+) της Ελένης Πριοβόλου για τη σχολική βία, ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά τους ανηλίκους και προβληματίζει εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγκρούσεις, επιθέσεις, ταπείνωση, εκφοβισμός, παρενόχληση, βία: η πραγματικότητα της σχολικής ζωής μέσα από το σύγχρονο φαινόμενο του bullying.

Μια ιστορία με έντονους χαρακτήρες όσο και πλοκή, που απεικονίζει γλαφυρά την καθημερινότητα των νέων, προβάλλοντας το θέμα της σχολικής βίας και τις κοινωνικές διαστάσεις του.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Η Μουρμούρα Μονάχους πέρασε τάχα αδιάφορα, αλλά με το έμπειρο μάτι της υπολόγισε πως θα έπιανε κάμποσα χρήματα αν τα πουλούσε στο γιουσουρούμ. Επειδή όμως το χειραμάξι της δε χωρούσε ούτε ένα χαρτί, σκέφτηκε να πάει να ξεφορτώσει όσα είχε μαζέψει ως εκείνη τη στιγμή και να επιστρέψει στον κάδο. Εξάλλου το απορριματοφόρο περνούσε από εκείνο το δρόμο, συνήθως, το ξημέρωμα.

Έκανε λάθος. Δεν υπολόγισε τις ξαφνικές επιδρομές των αγριμιών. Όταν επέστρεψε, ο κάδος φλεγόταν, οι σειρήνες της πυροσβεστικής ούρλιαζαν, οι αστυνομικοί κυνηγούσαν τους εμπρηστές και ο κόσμος παρατηρούσε κάνοντας τα σχόλιά του μπροστά στα συνεργεία της τηλεόρασης. "Πού θα πάει το κακό;"

Το ίδιο αναρωτιόταν και η Μουρμούρα Μονάχους καθώς έσπρωχνε τη σκουριασμένη αυλόπορτα του σπιτιού της. Δεν έφευγαν από το νου της ο φλεγόμενος κάδος της περασμένης νύχτας, αλλά ούτε ο πόλεμος που άναψε πριν από λίγο στην πλατεία, οι καθημερινές μάχες των παιδικών συμμοριών που αναστάτωναν τη συνοικία και όλες οι οδομαχίες των νεαρών, τόσο μεταξύ τους όσο και με την αστυνομία.

Περνώντας την αυλόπορτα, σκόνταψε πάνω στο βουνό με τα ράκη. Τα σκουπίδια που μάζεψε τις τελευταίες μέρες χρειάζονταν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα. Δεν άξιζαν όλα για πούλημα. Πολλά από αυτά θα τα πήγαινε στην ανακύκλωση.

Στη συνέχεια έκανε έναν έλεγχο στο σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης που εγκατέστησε, με φτηνά μέσα, ο πολυτεχνίτης φίλος της, ο κύριος Κουνέλης.

Ωραία! Λειτουργούσε θαυμάσια. Είχε μπελάδες με τους γείτονες, αλλά δε γινόταν να διαλύσει το βασίλειό της επειδή το ήθελαν εκείνοι. Πάσχιζε όμως να είναι ασφαλές. Ζούσε από τα ράκη. Αυτή ήταν η δουλειά και η ζωή της Μάζευε όσα πετούσαν οι άλλοι. Και να σκεφτεί κανείς πως ξόδεψαν πολύ χρόνο, δουλειά και χρήμα για να τα αποκτήσουν.
- Οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να σπαταλούν τη ζωή τους για να συγκεντρώνουν υποψήφια σκουπίδια, μονολόγησε η Μουρμούρα Μονάχους, καθώς έκανε τον έλεγχό της.

Κριτικές