Το κόκκινο πουλί που το λέγαν φλόγα

Πληροφορίες

  • Εκδοτικός Οίκος: εκδόσεις Καστανιώτη
  • ISBN: 978-960-03-1876-0
  • Χρονολογία έκδοσης: 1997
  • Σελίδες: 240
  • Εξώφυλλο: Μιχάλης Καζάκης

Περίληψη

Αναπάντεχα η μοίρα δένει την Ήρα, μια νέα κοπέλα, και τη Λάια, μια μικρή ορφανή αρκούδα. Κι οι δυο στο απέραντο βασίλειο της Βάλια Κάλντα ανακαλύπτουν τη φύση, τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο. Στο πάλλευκο τοπίο του χιονιά σπιθίζει «το κόκκινο πουλί που το λέγαν φλόγα». Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν τα όνειρα, οι απαντοχές, η αγάπη μιας νεαρής κοπέλας. Η καταστροφή όμως έρχεται πύρινη να καταστρέψει έναν παράδεισο. Θα καταφέρει άραγε να βρει η Ήρα σπόρους ζωής μέσα στις στάχτες;

Απόσπασμα από το βιβλίο

Το αίσθημα της ανάγκης παρακινούσε τη Λάια να πλησιάσει αυτό το περίεργο ανθρώπινο ζώο. Προσπαθούσε με τη δύναμη του ενστίκτου να οσμιστεί τα βαθύτερα αισθήματά του. Η Ήρα άπλωσε τη χούφτα της κι άφησε την αρκουδίτσα να χώσει μέσα τη μουσούδα της. Έπειτα πήρε νερό από τον καταρράχτη και της έδωσε να πιει.

Η αρκουδίτσα πήρε λίγες στάλες δρομιάς με τη γλώσσα της και βγάζοντας μικρές σκόρπιες φωνούλες στράφηκε με μικρά πηδηματάκια στη σιγουριά του δάσους, παίρνοντας μαζί της τη μυρωδιά της Ήρας.

Ο Αίας Μακρής βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να τραβήξει τη σκηνή ταινία. Για μια ακόμα φορά διαπίστωσε πως η Ήρα, που έμοιαζε αθώα σαν παλάμη νεογέννητου παιδιού, στην πραγματικότητα ήταν ένα ποτήρι ξέχειλο από μυθικούς χυμούς. Κι ο Πάρης, όσο την κοίταζε, τόσο πιο πολύ επιθυμούσε να την κατακτήσει.

«Κωστή, έφυγε», έκανε φανερά απογοητευμένη.

Ο Κωστής την παρηγόρησε:

«Θα γυρίσει, μικρή μου. Ήδη πέρασε στην καρδούλα της το μήνυμα της αγάπης σου».