Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017 10:38

Ο Σπύρος Σίγμα για το "Μετά Φόβου"

Μόλις τελείωσα το μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου, το ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ.

Τα συναισθήματα μου γλυκόπικρα, ανάκατα, μελαγχολικά. Η ατέλειωτη επανάλειψη των διχασμών μας και των αδιέξοδων ερώτων μας.

 

Η συγγραφέας με ταξίδεψε ήρεμα στην ανταριασμένη θάλασσα της σύγχρονης ιστορίας μας. Με μοναδική μαεστρία οδήγησε τη φαντασία μου σε ένα τόπο ιερών αγώνων αληθινών πατριωτών, που αγαπούσαν, πίστευαν και θυσιάζονταν για τα ιδανικά τους. Με μια πάμπλουτη γλώσσα, αρμονική ανάμιξη της καθομιλουμένης με την τοπολαλιά της Αιτωλίας, αφέθηκα στην περιήγηση συνθηκών ζωής, ηθών, εθίμων, ερώτων, εκδικήσεων και αγάπης. Είδα όλους τους ήρωες να δρουν μπροστά στα μάτια μου, ένιωθα τους φόβους τους να με περικυκλώνουν, να πεισμώνω μαζί τους και να αγωνιώ υπέρμετρα για την εξέλιξη των συναισθημάτων τους.

Η ηρεμία του πρώτου μέρους, ακολουθήται από την ένταση του δεύτερου και την θύελλα του τρίτου μέρους. Η καπετάνισσα θαρραλέα, με πλήρη γνώση της ιστορικής ρώτας της διαδρομής, μου άφησε τη γεύση του θαυμασμού, ενός γραψίματος που το κατατάσσει στα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ελένη στο βιβλίο σου ταξιδεύει η μοίρα του ανθρώπου αγκαλιά με τα ιδανικά των λίγων, αυτών που αγαπούν και ονειρεύονται για όλους μια καλύτερη τύχη στο κομμάτι της γης που τους έτυχε.
Νιώθω περήφανος που σε γνώρισα.

 

Σπύρος Σίγμα